טיפול זוגי
איך עובד טיפול זוגי? - שלבים בתהליך הטיפולי
הותיק מבין המניעים לטיפול זוגי הוא הצורך לשקם את הקשר בזוגות שהיחסים ביניהם הידרדרו. מניע חדש יחסית, ומקובל כמעט באותה מידה, הוא הרצון והצורך של זוגות צעירים ובתחילת דרכם להתחיל את יחסיהם מנקודת התחלה טובה יותר - עם יותר קשב, הבנה ותקשורת טובה. בין אלה לאלה, קיים בזוגות מסויימים הצורך החיוני לשנות או לחדול, צורך שיכול להיווצר בזוגות שהם בתחילת דרכם ורוצים לדעת לאן פניהם, או בזוגות ותיקים שהיחסים ביניהם התערערו מאד - מה שיכול לקרות בגלל לחצים חיצוניים, שחיקה והצטברות כעסים, חוסר נאמנות, ואפילו בעקבות שינוי חיובי שחל באחד מבני הזוג, שערער את שיווי המשקל הזוגי.
אם החלטתם ללכת לטיפול זוגי, אתם צריכים להיות מוכנים לכך שזהו תהליך. אם הדברים היו קלים וכל מה שהייתם צריכים זה עצה נכונה, סביר להניח שכבר שמעתם עצות בשפע עד היום. יתכן מאד שרבות מהן אפילו היו עצות חכמות ונכונות, אלא שאם אתם כאן, פרושו שלא קל ליישם אותן. לפעמים קשה להפריד בין עצות טובות לפחות טובות, אבל בעיקר - קשה לבטוח בכך שזה יעבוד, ולכן קשה להתמיד בהן לאורך זמן.
איש מקצוע מיועד לעזור לכם להתגבר על הקשיים הללו, ולהתחיל בתהליך. טיפול זוגי מיועד לעזור לכם גם ליישם, גם לבחון מה עובד ומה לא באופן מדוייק יותר, וגם לעזור לכם להתגבר על עניינים של אמון, אמונה ובטחון בעצמכם, בבן/בת הזוג שלכם ובתהליך עצמו, וכשצריך - להתגבר גם על קשיים רגשיים ומעשיים שיש לכם שאינם קשורים לזוגיות, ובכל זאת מפריעים גם לה מבלי שתתכוונו לכך.
בטיפול זוגי יש לצפות למסלול של עבודה משותפת של מספר חודשים. הטיפול הזוגי בראשיתו הוא תהליך אינטנסיבי (פגישה שבועית), ובהמשכו תהליך של התנתקות הדרגתית (ראו סעיפים 7-8). במקרה שיש לכם קשיים אדמיניסטרטיביים (כמו מגורים מרוחקים, או קושי מעשי להגיע לטיפול בתדירות של פגישה בשבוע), דברו עם אורן על דרכים אפשריות ויצירתיות כדי להתגבר על קשיים אלה ולהשיג בכל זאת תהליך במיטבו, במסגרת האילוצים.
התהליכים והשלבים הצפויים במהלכו של טיפול זוגי
- הכרות הדדית ותחילת תהליך חשוב של בניית קשר של אמון בין אורן לביניכם. בשלב זה תציגו את עצמכם ואת סיפור חייכם, את הסיבות לצורך שלכם בטיפול ואת הצרכים שלכם.
- הבנת הדינמיקה הזוגית, זיהוי הצרכים והקונפליקטים ודרכי התקשורת. זהו תהליך משותף, שבו אורן יעזור לכם לאבחן צרכים ותהליכים שהם קריטיים ביצירת הדינמיקה הזוגית שלכם. התהליך הזה מתחיל לרוב בפגישה הראשונה, ונמשך בפגישות שלאחר מכן. הערכת הדינמיקה הזוגית נבחנת מחדש ומתעדכנת לאורך כל תהליך הטיפול הזוגי.
- הצבת סדרי עדיפות לתוכנית הטיפול. יש לזכור שקביעת סדרי עדיפות לטיפול, כשלעצמה, יכולה להיות תהליך לא קל כאשר אין הסכמות בין בני הזוג על סדרי עדיפות, כאשר יש ביניהם מאבקי כוח, וכאשר קשה להם לבטוח בכך שאם צד אחד "יוותר" או ינסה לשנות משהו, אז כך יעשה גם הצד השני. במקרה כזה, בניית האמון ההדדי הופכת להיות השלב הראשון בתוכנית העבודה.
- שיפור ההקשבה, התקשורת והבנת התלות ההדדית שיש בין סיפוק צרכים בסיסיים וזוגיים של צד אחד לסיפוק צרכיו של הצד השני. תהליך זה נעשה בעזרת הדרכה והנחיה של אורן, ומתן שיטות ודרכים שיאפשרו הקשבה במקום שקודם היא היתה קשה להשגה.
-
במידת הצורך, תהיה גם עבודה אישית - במסגרת הזוגית או בפגישות בנפרד, על היכולת להתמודד עם כעסים, עם פגיעות ועם חוסר אמון, ובניית יכולת הכלה ודרכי תגובה אחרות ויעילות יותר.
יש לפעמים נטייה לזה אשר נדרש או נדרשת לפגישות בנפרד (ופעמים רבות זה שניהם) לחשוש שמא, בגלל שהטיפול הוא אישי לעיתים (איתו או איתה), ייראה כאילו הוא "האשם העיקרי" בקשיים הזוגיים. זו טעות נפוצה. אחרי הכל מדובר בדרך התנהלות זוגית, ולפעמים יש צורך בעיבוד ובעבודה כדי לדעת להכיל ולהשפיע על בן או בת הזוג שיש לכם באופן שהוא ייחודי לקשר הזה. לכן, זו
אינה אשמתו של צד זה או אחר, אלא הצורך להתמודד עם יחסים שהם ייחודיים לזוגיות החד-פעמית הזו, שהיא תוצאה של מפגש בין שני אנשים שמגיעים כל אחד עם הייחוד שלו אל החיים הזוגיים שהם רוצים ליצור ביחד.
- בנייה של תובנות והרגלים חדשים בהתנהלות האישית והזוגית שייצבו את הזוגיות במקום טוב יותר משהיה. זה תהליך שבמהלכו תהיינה הפנמה וקבלה של שיווי המשקל החדש. שלב זה הוא קריטי, שכן הוא דורש מבני הזוג להסתכל לא רק על הכאן ועכשיו, אלא לראות מגמה של שיפור בעקבות התהליך, ולהתעודד ממנה, ולכן לא להתייאש אם היתה "נפילה" (וכאלו תהיינה, כי דברים לא נפתרים בבת אחת). ללמוד לראות לא רק את "החזרה לאחור" (הנפילה) כשלעצמה, אלא גם שמקרים כאלה מתמעטים והולכים, ועצמתם פחותה יותר. זהו תהליך ההפנמה. הוא לוקח זמן כי הוא דורש בנייה של אמון במשהו חדש שלא היה קודם, או מצד מי שמתקשה במתן אמון שכזה.
- התנתקות הדרגתית מהטיפול. בתהליך הזה תדירות הפגישות תלך ותקטן, עם בקרה מתמדת מצד שני הצדדים, מצד אורן ומצידכם. אחרי הכל, גם אורן וגם אתם רוצים שתהליך סיום הטיפול ייעשה נכון. בתחילה התדירות תרד לאחת לשבועיים, ובהדרגה תגיע עד לאחת לחודשיים, עד להתנתקות מוחלטת.
- דלת פתוחה - זוגות רבים בוחרים לשמור על האופציה להגיע בהמשך אל אורן לביקור חד פעמי, או לפעמים למספר מצומצם של פגישות הרבה לאחר סיום הטיפול, לעיתים אף שנים לאחר הטיפול, כאשר מתעורר אצלם הצורך לדון ולהתייעץ איתו על דרכי פעולה בעניינים מורכבים שיכולים להיות קשורים ליחסים שביניהם, או לבני משפחה אחרים, או כשהם על סף קבלת החלטות בעלות משקל אחרות.
משך הטיפול וקצב התקדמותו תלויים בשני גורמים חשובים:
הראשון שבהם הוא הרצון ההדדי להיות ביחד. עם זה אתם מגיעים לטיפול, ורצון זה הוא שמשפיע על המוטיבציה לשנות הרגלים ותובנות. "אנשים לא משתנים". זה נכון, אבל אנשים בהחלט יכולים לשנות הרגלים ותובנות, ובכך די. ומי שמתקשה להאמין בכך, שיחשוב על כמות ההרגלים והתובנות ששינה כל אחד מכם במהלך חייו.
הגורם השני במעלה הוא הגמישות הרגשית - היכולת לשנות הרגלים ותובנות, ולהאמין שהתוצאה טובה יותר, ושעדיף כך. יש מי שזה קל לו יותר יש מי שמתקשה בזה יותר. מאחר שחלק ניכר של העבודה בטיפול הזוגי מוקדש לבניית התובנה, ההרגל והאמון ההדדי, לפעמים התהליך הזה עובד מהר יותר, לפעמים לאט יותר, ולפעמים, וגם זה קורה, שאחד מבני הזוג מאבד את הסבלנות. כאשר מגיעים לטיפול זוגי מאוחר, וחוסר האמון שנוצר הוא מאד בסיסי ועמוק, האפשרות שאחד מבני הזוג יתיאש ויוותר על המשך טיפול גדולה יותר. לכן, חשוב להתחיל בתהליך הזה מוקדם כאשר אתם מזהים קשיים, ולא להמתין עד שמצבים של ייאוש הופכים להרגל.