טיפול זוגי או ייעוץ זוגי: מה ההבדל?

ייעוץ זוגי פסיכולוגיה אבולוציוניתאורן הוא מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומשלב את הידע של תחום זה עם הפרקטיקה של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
כאן תוכלו ללמוד מהי הפסיכולוגיה האבולוציונית.
טיפול CBTאורן נעזר בשיטות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שהוא טיפול ממוקד שהוכח כיעיל ביותר לחרדות, כעסים, אכזבות, קינאה, דיכאון ונפילות בתחושת ערך עצמי. טיפול בבית שלכםכן. זה אפשרי בהחלט.
באמצעים האלקטרוניים של היום, טיפול אצלכם בבית הוא לא רק אפשרי - לפעמים הוא אפילו עדיף.

אורן מסביר מתי זה כך ולמה.
טיפול זוגי ואישיטיפול זוגי ואישי בתל-אביב.
אורן נעזר באינטרנט כדי לטפל גם מרחוק - בישראלים בחו"ל או באלה המרוחקים מת"א. אורן מייעץ בהתנדבות בפורום "סטארמד" באינטרנט.
מה באתר?איך למצוא מה?

הסבר כללי על תוכן האתר, תפריט ימני עם קישורים חשובים נוספים, תאור מבנה האתר, והנחיות לחיפוש טיפול או מידע.
בתקשורתלשמוע ולראות את אורן בהופעותיו ברדיו ובטלויזיה.

כמו כן, קישורים או קטעים מתוך מאמרים וראיונות שנערכו עימו בעיתונות הכתובה והאינטרנטית.
מאמרים בעבריתמאמרים של אורן בעברית
בכתבי-עת למדע ועוד, על טיפול זוגי ופרטני, על שפת-גוף, הבנת האדם ופסיכולוגיה אבולוציונית, ועל ספר ילדים שכתב, עם איורים של הילה חבקין.
אקדמיה ומחקרמאמרים מדעיים על התנהגות בעלי-חיים ובני אדם. ביניהם מאמר של אורן על דמעות ובכי כתקשורת, ומאמר ב- Science בו נכתב על תרומתו של אורן להבנת התקשורת בעולם החי. שפת-גוףאורן הוא מומחה מן השורה הראשונה לתקשורת בין אישית ולשפת גוף.
אורן מסביר כאן את שפת הגוף של האמת והשקר, ואת האמת והשקר על שפת הגוף .
מי אני?אורן הוא מומחה וחוקר תקשורת בין-אישית, מומחה לפסיכולוגיה אבולוציונית, ומטפל קוגניטיבי התנהגותי.
אורן עשה דוקטורט על התקשורת והחיזור בעולם החי.
למפת הגעה             טלפון:    050-6000083

כתובת:   פנחס רוזן 22,
               שיכון דן, תל-אביב
הקישו למפת הגעה וחנייה, דואר אלקטרוני ופרטי קשר נוספים...

מאמר של ד"ר אורן חסון שיעשה לכם סדר: טיפול זוגי או ייעוץ זוגי?

אני עוסק בטיפול זוגי ובייעוץ זוגי, ולעיתים קרובות רואה בלבול רב בין שני התהליכים. חיפוש מהיר באינטרנט מגלה שהאבחנה בין המושגים האלה אכן אינה ברורה, ולעתים קרובות משתמשים בהם בעירבוביה. האם מדובר באותו תהליך? האם יש בכלל צורך להפריד בין המושגים? האם אנשי המקצוע שעוסקים בזה עושים את שניהם, או רק אחד מהשניים? המאמר שלהלן בא לעשות סדר בדברים.

חיפוש מעמיק יותר באינטרנט מגלה שדווקא ויקיפדיה באנגלית יצרה הפרדה די מוצלחת בין המושגים 'טיפול זוגי' לבין 'ייעוץ זוגי'. מבט ראשון באתר מטעה, שכן בויקיפדיה אוחדו המושגים 'טיפול זוגי', 'ייעוץ זוגי' ו'ייעוץ נישואין' תחת קורת גג אחת - אבל עם כותרת אחרת - 'ייעוץ ליחסים' (Relationship Counseiling). מבט מדוקדק יותר מצביע בכל זאת על הפרדה טובה בין המושגים, ונבין אותם בהדרגה. לפני כן, כדאי לשים לב שהמושג 'ייעוץ נישואין' יצא משימוש, ובצדק, מהסיבה הפשוטה שזוגות רבים שפונים לטיפול או לייעוץ זוגי אינם נשואים - בין אם הם חושבים על נישואים בעתיד ובין אם הם מעדיפים זוגיות אלטרנטיבית ללא נישואים. מה שכן משותף לכל הזוגות שפונים לטיפול הוא שהם מתכננים חיים שיש בהם שותפות זוגית, ושהם רוצים סיוע מקצועי כדי לשפר אותה. עם זאת, מאחר שהמילה "יחסים" היא כוללנית מדי, ועוסקת גם ביחסי משפחה וגם ביחסים שבין האדם לסביבתו החברתית, נתייחס כאן בלעדית ליחסים זוגיים, כלומר ל'זוגיות'.

מה ההבדל שבין ייעוץ לבין טיפול?

האם נכון בכלל לעשות אבחנה ברורה בין ייעוץ לבין טיפול? - כפי שתראו להלן, לפעמים זה לא חשוב. מבחינה פרקטית, התהליך עצמו ואופן העבודה של המטפל הזוגי עם זוג נקבעים אמנם על פי צורך, אבל לעיתים הם נקבעים גם על פי אילוצים. ובכל זאת עדיף שתדעו מהם ההבדלים, כדי שתדעו מהו התהליך שאתם עוברים.

בניסיון להבחין בין טיפול זוגי וייעוץ זוגי עומד לנו לרועץ המינוח בשפה העברית, כי למילה 'טיפול' יש שני שימושים שונים. השימוש הנפוץ משייך את המילה 'טיפול' לעזרה ולטרחה שבהשגחה על מי שאין לו יכולת עצמאית והוא נזקק לסיוע צמוד - החל מטיפול בבעלי-חיים, דרך טיפול בילדים ועד לטיפול בחולים ובנזקקים אחרים. שימוש זה והקשר האסוציאטיבי שלו עם חוסר אונים בצד המטופל עם סמכות רבה בצד המטפל יוצרים אצל אנשים רבים תחושת אי נוחות עד כדי התנגדות להליכה לטיפול.

טיפול זוגי או ייעוץ זוגי? התדמית המצטיירת, לכאורה, של ילדים קטנים הזקוקים להשגחה צמודה של מטפלת, היא תדמית מרתיעה, ואולי אפילו מרתיעה גברים יותר מנשים. אלא שהמילה 'טיפול' נבחרה בשפה העברית לייצג גם מילה שפרשנותה אחרת לגמרי, וזו המלה האנגלית 'therapy', שבאה מהעולם הרפואי, ובכלל זה גם בריאות הנפש. במובן הזה המילה 'טיפול' כוללת 'טיפול נפשי', 'טיפול פרטני' ו'טיפול זוגי', והיא מיועדת כמעט תמיד לתהליך שבו אדם או זוג עוברים שינוי רגשי. אם נצטט מתוך אותו אתר ויקיפדיה העוסק בייעוץ ליחסים: "ייעוץ זוגי עוסק יותר בכאן ועכשיו ובאסטרטגיות התמודדות חדשות כדי להשיג תוצאות. טיפול זוגי נראה כעוסק יותר בבעיות המשתנות במהלך היחסים הזוגיים, כאשר רגשות הם גם מטרה וגם גורם בשינוי." מכיוון ששינוי רגשי הוא כמעט תמיד תהליך מתמשך, נרמז מכך גם שטיפול זוגי צפוי להיות ארוך יותר מאשר ייעוץ זוגי.


חשוב לזכור שכאשר מדובר בשינוי רגשי, לא מדובר אך ורק באהבה. יחסים זוגיים מזינים שפע של רגשות נוספים כמו יחסי אמון, תקוות, כעסים, טינה, שינאה, ייאוש, חששות, חרדות ופחדים, פגיעוּת ומאבקי אגו, קינאה ועוד, וכל אלה נמצאים ביחסי גומלין עם האהבה. טיפול זוגי מחוייב להתייחס לכל אלה, כדי לסייע בבניית קשר זוגי טוב ויציב.

לכן, אם נרצה להבחין בין טיפול זוגי לייעוץ זוגי, נכון יהיה להתייחס לכך שייעוץ זוגי עוסק כמעט אך ורק במישור הלוגי (קוגניטיבי). מישור זה בודק אפשרות של הגעה לפתרון מוסכם של בעיה מסויימת ונקודתית שעליה יש מחלוקת בין בני הזוג, אשר הם לא מצליחים לפתור בעצמם, או מחפש פיתרון טכני לקונפליקט מתמשך. במנוגד לכך, טיפול זוגי אינו מסתפק ביישוב מחלוקות, אלא עוסק גם בדינמיקה הזוגית במטרה להגיע להשלמה רגשית עם הפתרונות והמצבים החדשים, ופעמים רבות גם עם יצירת תקשורת מקבלת ותואמת יותר, שיאפשרו את יציבות היחסים הזוגיים לאורך זמן.

האם אתם זקוקים לטיפול זוגי או לייעוץ זוגי?

התשובה היא שלא תמיד תדעו. זוגות שמסתייגים מתהליך ממושך (ואולי מכל תהליך שהוא), יעדיפו אולי להגדיר את התהליך שאותו הם רוצים לעבור כייעוץ זוגי ולא כטיפול זוגי. אלא שנדירים המקרים שבהם מציאת פתרון קוגניטיבי בלבד תצליח לייצב את הזוגיות עם הפתרון החדש. כמו בכל פתרון של סכסוך, לא תמיד יהיו שני הצדדים יהיו מרוצים באותה מידה. אם וכאשר יתגלעו קשיים ולו גם קלים עם הפתרון החדש, צפוי שהצד המרוצה פחות ייסוג מחדש להרגלים קודמים, גם אם הם פחות מוצלחים. כדי שפתרון יחזיק מעמד לאורך זמן, נדרשים שכנוע פנימי אמיתי של הצדדים שהפתרון שנמצא הוא פתרון נכון לאורך זמן, שבסופו של דבר שיווי המשקל החדש עדיף על מה שהיה קודם, ומכאן גם שהרגלים ואסטרטגיות קודמים היו פחות מוצלחים. זהו תהליך ההפנמה, שגם אם הוא מושפע על ידי חשיבה, הוא רגשי בעיקרו, וכולל התמודדות עם אמון הדדי, עם כעסים ועם חששות או חרדות. תהליך כזה יצליח טוב יותר בעזרתו של איש מקצוע שהוא מיומן בהבנת נפש האדם, ובשיטות טיפוליות. בקצרה, לעיתים קרובות, גם כאשר הבעיה נראית נקודתית, לפעמים נדרש טיפול.

מכאן, שבדרך כלל עדיף להגדיר את התהליך כטיפול זוגי ולצפות למספר חודשים של מחוייבות לתהליך. אם וכאשר המטפל והמטופלים מצליחים בכל זאת, בעבודה משותפת, לשים במהירות את האצבע על הבעיה, עשוי להתברר שכבר בתחילת הטיפול משתחרר "פקק רגשי" כלשהו והשינוי הפך להיות כמעט מיידי. עדיין, גם באותם מקרים שבהם השינוי הוא מהיר, רצוי להמשיך את הטיפול לעוד זמן מה, ובמרווחים גדלים והולכים, ולו רק כדי להבטיח שהשינוי הזה באמת יציב וימשיך להתקיים, ושבני הזוג ירגישו מספיק בטוחים זה עם זה ועם השינוי שחל גם בהמשך דרכם לאחר סיום הטיפול.

אם כך, האם לא עדיף תמיד להגדיר את המפגש עם המטפל כטיפול זוגי? - התשובה היא שאולי לרוב כן, אבל לא תמיד. במצבים מסויימים ברור מראש שהתהליך יהיה ייעוץ זוגי בלבד, וכדאי שמי שעובר תהליך של ייעוץ ולא של טיפול ידע ויבין מהי המשמעות של התהליך שהוא עובר.

לדוגמא, לא פעם מגיע אלי זוג שרצה לפתור בעיה בזוגיות, אבל ללא הרצון או היכולת להתפנות לתהליך טיפולי. לפעמים זה קורה בשל קושי כלכלי שמפריע להכנס לתהליך משמעותי, או בשל קושי מעשי או נפשי אחר להתפנות לטיפול. במקרים כאלה, תהליך ההפנמה, או תהליך השינוי הרגשי, הוא מקוצר, ולכן הוא הופך מתוך רצון או מתוך כורח להיות תהליך של ייעוץ יותר מאשר טיפול. גם תהליך שכזה בהחלט יכול לפתור בעיות - לפחות לזמן מה, או להשהות את הגעתם של משברים בעתיד. תפקידי הראשוני כמטפל הוא לסייע לזוג, ככל שניתן, במסגרת היכולות שלו. עם זאת, אם כך נדרש לדעתי, עלי להצביע לזוג על דחיפות הצורך להמשיך את התהליך, ועל מגבלות התהליך המקוצר. ואכן, זוגות לא מעטים שקטעו את התהליך מבלי שהיו שלמים עם הפנמת הפתרונות, שבו אלי מאוחר יותר ועם פחות אמון זה בזה. מאידך, גם זוגות שעברו תהליך טוב יותר מחליטים לא פעם לשוב אלי לפגישות, לפעמים גם שנים מאוחר יותר, לפגישה חד פעמית או לסט נוסף של פגישות, כדי לפתור עניינים אחרים שעלו בהמשך הדרך, וכדי להתחזק בדרכם המשותפת.

מצבים רבים אחרים אינם יכולים להיות מוגדרים אלא כייעוץ זוגי, ומוטב שמי שנעזר בהם יבין את המגבלות. מצבים כאלה הם ייעוץ בפורום באינטרנט, שאינו יכול להיות טיפולי, או ייעוץ טלפוני חד-פעמי שאני מאפשר, בדרך כלל למי שנקלע למצוקה ורוצה להתייעץ איתי במסגרת מעמיקה יותר מאשר ניתן בייעוץ החינמי שבמסגרת הפורום, כאשר הפונה לייעוץ אינו בשל או לא יכול להכנס לתהליך טיפולי. מסגרת שכזו, מכיוון שאינה מוגבלת במקום, יכולה להתבצע מכל מקום בארץ או בחו"ל, והיא מאפשרת תאום מהיר למועד פגישה, ויש לה היתרונות המיידיים שלה, אבל היא נקודתית, ללא תהליך הפנמה, וחשוב לדעת זאת.

יש מי שמציע טיפול זוגי בלבד ואינו מאמין כלל בתהליכים מקוצרים, לרוב בצדק - אבל לא תמיד. יש מי שמציע ייעוץ זוגי בלבד, ללא תהליך של שינוי רגשי, בין אם אין לו היכולת המקצועית או אין לו הסבלנות והרצון לעסוק בתהליכים רגשיים. הנכון לאיש המקצוע הטיפולי הוא להשתמש בזה או בזה על פי הצורך ולפי היכולת והאפשרויות של האדם או הזוג הנזקק.

ד"ר אורן חסון

טיפול זוגי ופרטני
ייעוץ וטיפול CBT

אונליין + קליניקה בתל-אביב

פגישת הכרות: 50 ש"ח

(פרטים בטלפון / וואסאפ)

טל. 050-6000083

oh.tipul@gmail.com

פרסומים בעברית

טיפול זוגי: מאמרים מאמרים של ד"ר אורן חסון על זוגיות ויחסים אורן כתב מאמרים שעוסקים בנושאים שונים הקשורים לזוגיות - שיפור הזוגיות, טיפול זוגי וייעוץ זוגי. דף זה מציג רבים מהם, ועושה בהם סדר ענייני. מספר מאמרים עוסקים ומגדירים את ההבדלים שבין טיפול זוגי לייעוץ זוגי. שווה לדעת. תמצאו כאן גם סידרה של מאמרים שבה מסביר אורן איך ליישם עקרונות של חשיבה יצירתית-אמצאתית למען חיזוק הקשר הזוגי. עוד תמצאו בדף זה מאמרים שעוסקים בטיפוח הזוגיות בדרכים אחרות, וכאלה שדנים ומסבירים את המניעה והשיקום של קשיים, לעיתים בלתי צפויים, המגיעים מצד רגש הקינאה מחד, ומצד הבגידות שאינן מתגלות, מאידך. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... מאמרים של אורן ב Ynet אוסף של מאמרים שכתב אורן בעיתון Ynet, רובם במדור 'יחסים'. המאמרים עוסקים בהתחלות קשר, במערכות יחסים, בשיקולים של צורך בהתחשב במציאות מורכבת ובעימות המתבקשר לעיתים עם המוסכמות החברתיות, בשיקום שלאחר פרידה ואובדן, והרבה בעניינים של התקשורת הזוגית. להמשך קריאה: הקישו על הפרפר מימין... מאמרים טיפוליים אחרים מאמרים של אורן על בחירות זוגיות, שפת גוף ואמנות הנאום אורן כתב מספר מאמרים באינטרנט הנוגעים להתנהלות ולתהלים האישיים, לבחירות הזוגיות שעושה האדם, להתמודדות, לשפת גוף ולפסיכולוגיה האבולוציונית. בין היתר, תמצאו כאן מאמר העוסק ביחסו של הגבר הנשוי לאשה האחרת, מאמר העוסק בהתנהלות מול גבר שהוא 'מאסטר במניפולציות' ובמסרים כפולים, , ומאמרים המסבירים בדמעות כתקשורת ואת שפת הגוף בדייטים או זו של פוליטיקאים. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... חשיבה יצירתית בזוגיות מאמרים של אורן על שימושים של חשיבה יצירתית המצאתית-שיטתית לפתרון בעיות זוגיות אורן כתב במהלך השנים מאמרים על השימוש בחשיבה יצירתית המצאתית לפתרון בעיות וקשיים בחיי הזוגיות. אורן השתמש במאמרים שלו ברעיונות ידועים מתחום החשיבה האמצאתית השיטתית של גנריך אלטשולר, כי ניתן להפריד אותם למספר אלמנטים פשוטים. בסידרת המאמרים הזו מדגים אורן שימוש בדרכים שונות שבעזרתן אפשר להיות יצירתיים לפתרון בעיות בזוגיות, אבל גם מסביר את המכשולים הנפשיים והרגשיים שאולי מקשים עלינו להיות יצירתיים בזוגיות יותר מאשר בכל תחום אחר. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... הפרעת קשב וריכוז מאמרים מקוריים ועידכוני מחקרים בנושאי הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיבות (ADHD) מחקרים מדעיים אינם נגישים לציבור, הן כי קשה להגיע אליהם, והן כי הידע הטכני הנדרש, שלא לדבר על האנגלית, מקשים על הבנתם. המאמרים שלהלן נכתבו לפירסום באתר זה כשרות למי שזקוק למידע בנושא הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. הוא כולל סקירה של הספרות המחקרית בנושא בשנות האלפיים, עד להשלמת כתיבת המאמרים. מתברר גם שבשנים האחרונות קרה דבר מעניין בשדה המחקר של הגנטיקה וההתנהגות. מחקרים בגנטיקה של הפרעת הקשב והריכוז הפכו להיות אחד התחומים שתורמים תרומה משמעותית ביותר להבנת ההשפעה הגנטית על עיצוב האישיות בבני אדם. איך זה קרה? מה המסקנות? - על כך, במאמרים. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... מדע פופולרי מאמרי מדע פופולרי: האדם, הטבע, האקולוגיה, האבולוציה והאמונה. המאמרים השונים עוסקים במרחב שבין האדם לעצמו ובין האדם ולטבע. תמצאו כאן מאמרים שעסקו בנושאים שהם מתחומי המחקר של אורן, בין אם הסבר על מחקריו הוא ('האמת והשקר ביד הלשון') או ניתוח חדש של נתונים שלא פורסם במקום אחר ('הקשב שבעין'). בנוסף, יש שם מאמרים שנכתבו בהזמנה, כמו המאמר על הסרט 'כוכב הקופים' (המאמר: 'כוכב האדם'), או על הערכת הפסיכולוגיה כמדע ('האדם אינו אי'). ברובם יש התבוננות על האדם, התקשורת שלו, חשיבתו ואמונותיו (ובפרט ב-'האקולוגיה של אחרית הימים', ו-'האבולוציה של אלוהים' ואחרים). הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... על שפת הגוף האם אפשר לדעת מי דובר אמת ומי דובר שקר? האם ניתן לראות רגשות בעיניים?. ד"ר אורן חסון הוא מומחה מן השורה הראשונה לתקשורת בין-אישית ולשפת גוף. הוא כתב בנושא מספר מאמרים בספרות המדעית ובספרות הפופולרית, כמו על המרכיבים התקשורתיים של העין, על תקשורת של דמעות ובכי, ועל אמת ושקר. חלקם מובא כאן. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... מאמרים מצולמים מאמרים שאורן צילם וכתב ל'מסע אחר' מזקני השבט אורן עסק בצילום, כאוטודידקט, שנים רבות. בעת לימודי הדוקטורט שלו באריזונה עבד גם כצלם עבור האוניברסיטה ועבור עיתון מקומי. כאיש טבע הוא יודע בדיוק למה לגשת ואיך, ומה הוא מצלם, וכמי שמתעניין באנשים, צילומי המסע שלו הם גם צילומים אנתרופולוגיים, אסתטיים וחקרניים כאחד. המאמרים שפורסמו ב'מסע אחר', בסוף שנות התשעים, עוסקים בנוף הפראי של הוואי - הרי הגעש והטבע שבהם, בכנסים טקסיים אינדיאניים - עולם שהולך ונטמע בתרבות המערבית, ברודיאו של המערב, של הלבנים, וגם בזה של האינדיאניים, ובאוזניים של ארנבות - האנטנות המשוכללות שנותנות מידע על קשב - הקשב של הארנבת. הקישו על הפרפר מימין לעיון במאמרים... ספר ילדים: מה זה חרוז? מה זה חרוז? ספר ילדים חדש של אורן, לגילאי 4 עד 104, מלווה באיוריה המופלאים של הילה חבקין. הספר, בהוצאת אבן חושן, זכה למילגה לעידוד פירסומו מאת קרן יהושע רבינוביץ לאמנויות, תל-אביב, בתחום הספרות. הקישו על הפרפר מימין לפרטים נוספים... חריזה לילדים בגיל הרך חריזה נכונה לילדים בגיל הרך: חשיבות הצלילים ואוצר המילים חריזה לילדים בגיל הרך אינה דבר פשוט. אורן מנתח מחקרים המצביעים על כך שחריזה לגילאים אלה צריכה לקחת בחשבון את היכולת של ילדים בגילאים האלה לקלוט צלילים. מתברר שילדים עד גיל 6, ולפעמים יותר, מתקשים להבחין בין צלילים לשוניים מסויימים, למשל מ' ו-נ', וקל להם יותר בהפרדה בין צלילים של אותיות שיניות (ש, ס, ז, צ). אוצר המילים שלהם מצומצם, ולכן היכולת לחרוז עבורם מוגבלת. על כל אלה, על היכולות הצליליות ועל חשיבות החריזה לילדים בגיל הרך להתפתחות הלשונית והתפתחות הקריאה שלהם, ועל המלצות של בלשנים ושל חוקרי התפתחות הילד לחריזה לילדים, תוכלו לקרוא במאמר הזה של אורן.
הרצאות הרצאות של ד"ר אורן חסון כמרצה מנוסה באקדמיה ומחוצה לה, בארץ ובחו"ל, ומנקודת המבט של התמחותו המיוחדת, אורן מרצה על יחסים שבין גברים ונשים, על תקשורת בין-אישית, על תהליכי קבלת החלטות, על אמת ושקר בשפת הגוף, על מסע צילום מיוחד אל האירוסים, ועל האבולוציה של האמנות. כמו כן, אורן נכון לתאם הרצאות נוספות בתחום התמחותו, הקשורות לאדם ולעולם החי בנושאים של תקשורת, התנהגות ואבולוציה, על-פי הזמנה ותחומי עניין של הפונים, ועל פי כישוריו והידע שלו. הקישו על הפרפר מימין לעיון בפרוט ההרצאות...

Valid CSS!